AcasăEvenimente localeÎn Bihor se desfășoară spectacole destinate copiilor și seniorilor prin intermediul proiectelor...

În Bihor se desfășoară spectacole destinate copiilor și seniorilor prin intermediul proiectelor „Profesorul Trăsnit” și „Teatrul vine la tine”.

img

Circul Educațional în Bihor: „Profesorul Trăsnit” și „Teatrul vine la tine” – O farsă sau o strălucire de speranță?

Păpușarii Educației: Asociația Culturală Teatrul de Copii și Meciul lor cu Ignoranța Rurală

Într-un efort de a sparge barierele educaționale, Asociația Culturală Teatrul de Copii bagă mâna adânc în ghena judiciară a finanțărilor pentru a scoate la lumină „Profesorul Trăsnit” și „Teatrul vine la tine”. Aceste proiecte, rodul unei ironii supreme, promit să aducă știința și arta la picioarele copiilor și seniorilor din Bihor, într-un gest de milostenie culturală ce ar face să roșească de invidie chiar și pe chiaburii de la oraș.

„Profesorul Trăsnit” și Experimentele lui din Lumea de Dincolo de Catalog

Finanțat de Fondul Științescu Oradea, „Profesorul Trăsnit” se laudă cu un buget de 17.700 lei, o sumă care, în mintea bolnavă a unora, ar putea rezolva toate problemele educației rurale. Prin spectacole interactive, proiectul își propune să facă fizica și chimia să pară mai puțin ca un coșmar și mai mult ca un vis frumos – un vis în care experimentele nu explodează în fața unei clase de elevi plictisiți, ci într-o explozie de culoare și amuzament pe scenă.

„Teatrul vine la tine” sau Cum să împachetezi Cultura pentru Mase

Într-o încercare disperată de a aduce cultura pe pământuri unde teatrele sunt la fel de rare ca unicornii, „Teatrul vine la tine” își desfășoară cortul său imaginativ în Bihor, aducându-le seniorilor și, accidental, nepoților lor, „Dragoste cu năbădăi” de Cehov. Finanțat cu 19.762 lei, acest proiect încearcă să pupe în fund comunitatea de seniori, o comunitate atât de abandonată de societate încât chiar și o reprezentație în aer liber pare o revelație divină.

Într-o lume ideală, aceste proiecte ar trebui să semene semințele culturii într-un sol arid, dar realitatea ne arată că, fără o implicare constantă și o adeziune din partea comunității, aceste eforturi riscă să se stingă mai repede decât un foc de paie la o adiere de vânt. Rămâne de văzut dacă „Profesorul Trăsnit” și „Teatrul vine la tine” vor reuși să îngroșe rândurile celor educați sau dacă vor fi doar niște pete de culoare pe un tablou sumbru.

Sursa: www.bihon.ro

Must Read

spot_img