AcasăEvenimente localeFosta Imprimerie de Vest din Oradea urmează să fie demolată. Ce va...

Fosta Imprimerie de Vest din Oradea urmează să fie demolată. Ce va fi construit în locul ei? (FOTO)

img

Adio, Istorie! O nouă monstruozitate imobiliară își face loc în Oradea

Vestigiile trecutului, sacrificate pe altarul profitului fără scrupule

Într-o mișcare care arată o sfidare totală față de istorie și patrimoniu, compania de construcții rezidențiale AG, sub egida magnatului imobiliar Kopany Ștefan, și-a pus în cap să radă de pe fața pământului fosta Imprimerie de Vest, un loc cu rezonanță pentru Oradea. Această demolare barbară, care va transforma un spațiu plin de amintiri într-un câmp steril de betoane, este programată să înceapă cu acte în regulă, după ce autorizațiile necesare au fost solicitate cu tupeu autorităților. Pe ruinele istoriei, vor răsări nu mai puțin de 400 de apartamente, într-un act de profanare urbanistică ce arată clar că, pentru unii, respectul față de trecut e doar un cuvânt gol de conținut.

Planul de demolare, evaluat la o sumă obscenă de 1 milion de lei, presupune o distrugere metodică, bucată cu bucată, a fostei tipografii, ca și cum ar vrea să prelungească agonia unui spațiu care a însemnat ceva pentru comunitate. Dar, să nu ne facem iluzii, metoda aleasă nu este decât o față a ipocriziei, căci intenția reală este clară: să se facă loc pentru încă o monstruozitate arhitecturală, cu blocuri înalte de până la 11 etaje, care va sufoca și mai mult orașul. În acest plan megalomanic, spațiile verzi sunt doar un alibi, un minim tribut adus naturii, într-o încercare jalnică de a masca adevărata față a lacomiei.

Și ca să bată cuie în sicriul oricărei iluzii de considerație față de comunitate, în jurul acestor fortărețe de beton nu vor fi amenajate locuri de parcare la suprafață, forțând astfel și mai mult mâna locatarilor să se înghesuie în subsoluri pentru un drept atât de banal precum este cel de a parca. Este evident că, în ecuația lor, omul este doar o cifră, un locatar mut care trebuie să se conformeze.

Așadar, iată-ne martorii unui nou episod în saga distrugerii sistematice a patrimoniului și istoriei locale, în favoarea unui progres dubios, care nu face altceva decât să perpetueze un ciclu toxic de dezvoltare urbană fără suflet. Acest proiect nu este decât o dovadă în plus a modului în care aviziția și aroganța pot transforma spații cu încărcătură istorică în simple numere pe un plan de investiții.

Sursa: EBihoreanul

Must Read

spot_img