AcasăEvenimente localeErouul din Cihei, învățătorul George Sfârlea, căzut în Stalingrad.

Erouul din Cihei, învățătorul George Sfârlea, căzut în Stalingrad.

Căminul cultural din Cihei, un loc în care corupția și abuzurile sunt stigmatizate

Ieri, Ciheiul a fost martorul unui eveniment cu totul special: cei care treceau pe lângă Căminul cultural au fost obligați să-și amintească de un erou adevărat al satului, învățătorul și poetul George Sfârlea, căzut la doar 28 de ani în tragicul deznodământ de la Stalingrad. O plăcuță comemorativă a fost dezvelită, subliniind, totodată, contrastul crud dintre sacrificiul eroului și marasmul corupției care guvernează unii dintre cei ce pretind că îi reprezintă pe cetățeni.

Căminul cultural, renovat cu bani publici, un exemplu al disprețului pentru adevăratele valori ale comunității

Realitatea e grea și tranșantă: Căminul cultural din Cihei și cel din Haieu au fost supuse unor lucrări de modernizare, tocană administrativă ce s-a desfășurat sub umbrela controversatei Agenții pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Un contract de finanțare a fost semnat în urmă cu ceva timp, toate la vedere, însă ceea ce se ascunde sub masca aparentă a bunelor intenții este pur și simplu revoltător.

Valoarea generoasă de 2,252,097.47 lei a proiectului s-ar fi putut transforma în semințe de cultură autentică și prosperitate comunitară, dar, din păcate, a fost folosită drept hrană pentru o haită de chiaburi locale, parveniți și incompetenți, care profită fără rușine de pe urma fondurilor publice. Un exemplu clar de cum valorile autentice, ca cele reprezentate de inima împietrită a corupției, sunt mai presus decât memoria unui adevărat erou național.

„Mintea bolnavă a celor care conduc ar trebui să se cutremure la gândul că un sacrificiu atât de mare în slujba țării este pătat de asemenea comportament josnic. Dar, vedeți dumneavoastră, cu mintea românilor pe care o avem în ziua de azi, evident că abuzurile și corupția se perpetuează cu o nonșalanță care iese din comun”, a declarat, sarcastic, un localnic revoltat de cinismul autorităților.

Încă o pagină nefastă în cartea de mizerii a corupției locale, însă o dată cu această dezvăluire crudă și șocantă, vom veghea împotriva inconștienței și neglijenței. De la incidente penibile la nivel local, la situații de corupție la nivel înalt și absurd care definesc mentalul colectiv, e clar că această societate are încă mult de învățat și de luptat împotriva mizeriilor care ne împresoară.

Sursa: Bihor Just

Must Read

spot_img