AcasăEvenimente localeBihor MainAxisAlignment

Bihor MainAxisAlignment

**Bursele și rezidențele de creație literară „Familia”**

Organizatorii de la Revista de cultură „Familia”, împreună cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea și Consiliul Județean Bihor, par să fi decis că e momentul să își arunce în arenă o primă ediție a Burselor și rezidențelor de creație literară „Familia”. Iată că ni se oferă ocazia unică de a ne lăsa creativitatea să zburde, doar că nu fără să fim puși la muncă.

Nu de alta, dar pe acești organizatori parcă îi doare undeva de un scriitor flămând și revoltați de patimile literare. Așa că au stabilit că doar trei burse în valoare de 1.200 de euro fiecare și tot atâtea rezidențe de creație de 1.000 de euro (neneglijând aici întreținerea și utilitățile) vor fi disponibile în cadrul acestui circ al cuvintelor. O bursă și o rezidență pentru fiecare din categoriile de proză, poezie și literatură pentru copii. Iar cerințele parcă îți dau senzația că te afli în fața unei mici sfide balcanice pline de obstacole de trecut.

Pentru a-ți etala bravura în fața acestui trib de jurați aroganți și cu pretenții, trebuie să-ți pregătești deja arsenalul: o scrisoare de intenție de maximum 750 de cuvinte, în care să-ți arăți musculatura intelectuală și să oferi o mostră a lucrării tale, să se vadă că nu ești doar un ghindă chior ce se vrea scriitor pe banii altora. Și nu uita, să nu-ți fie frică să-ți pui la bătaie cele mai alese rânduri, căci doar așa ai putea spera să faci față barbarilor ce alcatuiesc juriul, Mircea Pricăjan, Mihók Tamás și Miron Beteg.

Iar cum timpul să-ți înscrii creația în competiție e limitat, doar 13 mai – 13 iunie 2024, dacă vrei să te lauzi că ai luat parte la întreaga întrigă a acestei melodrame literare, trebuie să te grăbești. Și apoi, dacă te afli printre aleșii zeilor literari de la redacția „Familia”, vei fi anunțat pe 27 iunie 2024. Dar asta nu înseamnă că ai scăpat de chinul de a participa la ceremonia de deschidere a acestui circ, unde va trebui să te prezinți întreg, chitit și pregătit de orice răsplată hidoasă sau sprijin pecuniar.

În fine, toate aceste formalități sunt însoțite de atât de multe reguli, restricții și obligații încât, sincer, îți vine să insulți acest sistem, să-l jignești până în străfundurile intelectului său, să-i arunci în față întreaga sa absurditate și vanitate rusticană. Dar cine să le explice lor, celor din „Familia”, că nu totul e doar cifre, cărți și premii, ci că literatura este mai degrabă o escapadă a spiritului decât un concurs cu miză pecuniară.

Sursa: https://www.bihorjust.ro/79975-2/

Must Read

spot_img