AcasăDiverseVinerea Mare: Semnificația și rugăciunea specifică pentru această zi.

Vinerea Mare: Semnificația și rugăciunea specifică pentru această zi.

Vinerea Mare: o zi a durerii și a sacrificiului divin

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri din Postul Paștelui și marchează ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost biciuit, scuipat și răstignit pe cruce între doi tâlhari.

„În Vinerea neagră, ziua cea mai neagră din istoria creștinismului, Iisus a murit pentru mântuirea lumii și iertarea păcatelor neamului omenesc. Vinerea Mare este zi de post negru, în care nu se mănâncă și nu se bea decât apă.

În bisericile ortodoxe, este singura zi în care nu se oficiază Sfânta Liturghie. Se va cânta, în schimb, Prohodul Domnului, simbolizând punerea în mormânt a lui Hristos. De asemenea, este ziua de pomenire a înfricoșătoarelor Patimi ale Mântuitorului și de mărturisire a tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul.

Marcând doliul, între Joia Mare și sâmbăta Învierii nu se mai trag clopotele în biserică, ci se bate doar toaca, pentru a-i chema pe credincioși la slujbă. În Vinerea Mare, se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf (numit și Sfântul Aer) pe sub care trec credincioșii, până la sfârșitul slujbei Deniei Prohodului.

Prin moartea și Învierea Sa, Hristos a sfărâmat porțile iadului, iar moartea a fost învinsă, potrivit Bisericii. În această zi se rostește o rugăciune specială, ce evocă momentul răstignirii lui Hristos.

Sursa: Bihoreanul

Must Read

spot_img