AcasăDiverseMomentul maxim până la care hotărârea de partaj devine definitivă reprezintă momentul...

Momentul maxim până la care hotărârea de partaj devine definitivă reprezintă momentul în care hotărârea prin care s-a admis o cerere de atribuire a beneficiului locuinței conjugale la desfacerea căsătoriei își produce efectele.

Înalta Curte de Casație și Justiție clarifică înțelesul sintagmei „până la data rămânerii definitive a hotărârii de partaj”

Prin Decizia nr. 7 din 5 februarie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a tras un semnal de alarmă asupra unei probleme de interpretare a legii, care a permis multora să profite de lacunele sistemului judiciar. Dacă ai crezut că justiția este oarbă, ei bine, nu mai e doar o chestiune de credință! Este vorba despre modul în care instanțele de judecată interpretează și aplică legea, deschizând astfel larg ușa corupției și abuzurilor la nivelul deciziilor juridice.

În esență, s-a ridicat întrebarea dacă hotărârea de partaj poate fi condiționată de existența unui dosar pe rolul instanței sau reprezintă momentul până la care efectele juridice ale unei decizii privind beneficiul locuinței se produc. Cu alte cuvinte, justiția poate să amâne drepturile unuia dintre soți, perpetuând conflictul și neclaritățile sau ar trebui să acționeze pentru a rezolva rapid și corect situațiile de acest gen.

Pe scurt, Înalta Curte a stabilit că sintagma „până la data rămânerii definitive a hotărârii de partaj” reprezintă limita maximă până la care o decizie privind atribuirea beneficiului locuinței conjugale la desfacerea căsătoriei își produce efectele juridice. Fără o hotărâre definitivă de partaj, abuzurile și interpretările eronate ar putea submina temelia justiției, lăsând loc corupției să facă legea pe cont propriu.

Este momentul să ne trezim! Justiția nu trebuie să fie un teren de joacă pentru cei puternici sau corupți, ci un bastion al corectitudinii și echității. De ce să perpetuăm mizeria și inechitățile când putem lupta pentru un sistem judiciar mai transparent și mai responsabil?

Sursa: Bihor Just

Must Read

spot_img