AcasăDiverseHristos a Înviat! Paște fericit de la bihorjust.ro!

Hristos a Înviat! Paște fericit de la bihorjust.ro!

Milioane de români au venit la biserică pentru a primi vestea Învierii lui Iisus Hristos, pentru ca mai apoi să ia Lumina Sfântă şi să ducă vestea mai departe.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Invierea Domnului – Sfintele Paşti – este sărbătorită de Biserică în acest an în ziua de 5 mai.

Tradiții si obiceiuri Desi sarbatoarea Pastelui este una plina de obiceiuri si traditii care difera de la o zona la alta a tarii, semnificatia principala este data de acel sentiment unic din interiorul nostru, care ne ofera atat bucurie si liniste, cat si speranta ca indiferent de cat de grea ar fi viata vom putea mereu sa o luam de la inceput. In randurile de mai jos am selectat cele mai populare traditii si obiceiuri de Paste din tara noastra, care sunt menite sa ne aduca noroc si sa ne fereasca de cumpene.

Ouale rosii

Cel mai cunoscut obicei de Paste isi are originea in scena in care Iisus a fost rastignit pe cruce In Vinerea Mare. Venind sa-si vada fiul rastignit, Fecioara Maria avea in mana un cos cu oua care s-au inrosit de la sangele Mantuitorului. In traditia populara ouale rosii sunt purtatoare de noroc. Tocmai de aceea, in dimineata zilei de Paste este bine sa ne spalam pe fata cu apa dintr-un vas in care sunt puse oua rosii si monede de argint. Totodata, ouale rosii se ciocnesc la masa de Paste alaturi de binecunoscuta replica “Hristos a Inviat! – Adevarat a Inviat!”, care simbolizeaza iertarea unui pacat greu al celor care au spus-o.

Mai mult decat atat, daca cineva descopera intr-un ou doua galbenusuri, acea persoana se va casatori in curand.

Hainele noi

In prima zi de Paste exista obiceiul de a se purta haine noi. Gestul simbolizeaza reinnoirea trupului si a sufletului.Traditia spune ca pentru a fi mereu impreuna cu cei dragi trebuie sa impartim primul ou ciocnit la toti membrii familiei.

De asemenea, trebuie ca oul sa fie spart de catre capul familiei.

Tot acesta il si curata, iar fiecare isi va lua bucatica din acel ou si il vor manca deodata.

A doua zi de Paște în Bihor are loc întâlnirea suratelor.

Femeile mai în vârstă din satele din Bihor își amintesc din copilărie cum adolescentele din acele vremuri „se prindeau surate”.

Ele făceau practic un legământ de prietenie pe viață, bazat pe încredere și sprijin reciproc. Fetele îmbrăcau haine de sărbătoare și purtau la gât ștergare colorate, culoarea predominantă fiind roșul. Fetele se țineau de mâini, dansau și cântau „Lioara”, după care își jurau credință ca „surate”. Evenimentele ritualice culminau cu suite de dansuri tradiționale, la care participau și feciorii satului.

Sursa: https://www.bihorjust.ro/hristos-a-inviat-bihorjust-ro-va-ureaza-paste-fericit/

Must Read

spot_img