AcasăAntreprenoriatStatele Unite și Marea Britanie au efectuat atacuri recente împotriva rebelilor Houthi...

Statele Unite și Marea Britanie au efectuat atacuri recente împotriva rebelilor Houthi din Yemen, vizând 36 de obiective.

Imperiul Contraatacă: Marile Puteri Făcând Praful Rebelii Houthi

Un Spectacol Pirotehnic Pe Marea Roșie: SUA și Marea Britanie Își Arată Mușchii

Într-o demonstrație de forță ce pare desprinsă dintr-un film cu supereroi, coaliția condusă de SUA și Marea Britanie, cu sprijinul unei suite de națiuni care mai de care – Australia, Bahrain, Canada, Danemarca, Olanda și Noua Zeelandă, a decis că e momentul să le arate rebelilor Houthi cine e șeful pe Marea Roșie. Atenție, nu vorbim despre un simplu avertisment, ci despre o ploaie de foc ce ar face să palidească orice spectacol de artificii. Scopul? Să pună capăt teatralității amenințărilor Houthi asupra navelor nevinovate.

Într-un act de forță ce sfidează orice noțiune de subtilitate, avioanele F/A-18 americane de pe portavionul Dwight D. Eisenhower, împreună cu nave de război din Marea Roșie, au lansat rachete Tomahawk ca pe niște confetti, vizând nu mai puțin de 36 de obiective din 13 locații diferite. Ținte? Depozite de arme, lansatoare de rachete, radar-uri și centre de control al dronelor. Practic, tot arsenalul de jucării periculoase al rebelilor Houthi a fost trimis în eter, în speranța de a le tempera puțin entuziasmul belicos.

Secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a încercat să ne vândă ideea că aceste atacuri nu înseamnă o escaladare, ci mai degrabă o continuare a unei petreceri la care rebelii Houthi nu sunt bineveniți. Pe de altă parte, Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, ne servește un discurs despre cum această „acțiune colectivă” este un fel de mesaj în sticlă aruncat în mare, cu speranța că va ajunge la Houthi și îi va face să se gândească de două ori înainte de a mai arunca cu pietre în vitrinele internaționale.

Răspunsul Houthilor? Un fel de „ne vedem la tribunal”, cu promisiunea că vor continua să își facă de cap până când asediul asupra Gaza va fi ridicat. O logica de tipul „dacă eu nu pot să am, atunci nimeni nu poate”, care pare să fie motorul acestui circ balcanic ce nu dă semne de oprire.

Și ca să nu credeți că această petrecere pe Marea Roșie e un eveniment izolat, SUA a oferit un bis, lovind 85 de ținte în Siria și Irak ca răspuns la un atac cu dronă ce a costat viețile a trei militari americani. Un fel de „nu ne-ați înțeles mesajul? Iată-l din nou, dar puțin mai tare”.

Sursa: Europa Liberă

Must Read

spot_img