AcasăStiri nationaleSalariul minim european va fi implementat de la 1 iulie.

Salariul minim european va fi implementat de la 1 iulie.

Salariul minim european de la 1 iulie

În toate țările UE, salariul minim european devine obligatoriu, iar acesta ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu în data de 15 noiembrie. În țara noastră, salariul minim european intră în vigoare la 1 iulie. Atunci, acesta va crește de la 3300 lei brut la 3700 lei brut. Obiectivul european care spune că cei mai săraci angajați trebuie să fie plătiți cu cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie, va atins în această vară. Câștigul salarial mediu luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei.

Mecanism poluat și lipsit de transparență

„Da, începe mecanismul. Nu putem rămâne, e un pic cam empirică această formă în care e o negociere cu actorii sociali, patronate şi sindicate şi Guvernul hotărăşte cu cât se măreşte și cum, în funcţie de anumiţi parametri. Cred că trebuie să fie ceva predictibil şi un mecanism foarte clar, mai ales că acum va fi un mecanism la nivel european”, a precizat Premierul. UE a emis numai o serie de recomandări, nu se știe exact care va fi majorarea. Estimările ar fi că este vorba de un cuantum cuprins între câteva sute și până la 1.000 de lei.

Săream gardul cu 400 de lei

Pentru a îndeplini cerințele europene, salariul minim actual ar trebui să crească în 2024 cu cel puțin 400 de lei. Partidul Social Democrat își propune să implementeze salariul minim european în România, până la sfârșitul anului 2024, după cum au declarat oficialii partidului. Această măsură vizează instituirea unui cadru pentru un nivel corespunzător al salariilor minime legale cu scopul de a asigura condiții de trai și de muncă decente.

Sursa:

https://www.bihorjust.ro/salariul-minim-european-va-fi-implementat-de-la-1-iulie/

Must Read

spot_img