AcasăStiri nationaleO lege care interzice închirierea clădirilor "cu bulină" a intrat în vigoare.

O lege care interzice închirierea clădirilor „cu bulină” a intrat în vigoare.

Interdicția închirierii clădirilor cu bulină roșie a intrat în vigoare

În prezent, nu mai există contracte valabile de închiriere a spațiilor din clădiri cu risc seismic mare și nici nu mai pot fi semnate altele noi. Cu toate acestea, sunt câteva clădiri exceptate de la această lege.

Închirierea locuințelor aflate în imobile încadrate în clasa I de risc seismic, cunoscute și sub numele de clădiri cu bulină roșie, este interzisă, de luni, 5 februarie. Cu toate acestea, magazinele, restaurantele sau sălile de evenimente din clădirile cu bulină au primit o derogare, deși experții tehnici spun că acestea sunt adevărate „bombe cu ceas” în cazul producerii unui cutremur.

Legea promulgată de președintele Iohannis prevede că este interzisă închirierea locuințelor cu bulină rosie, până la consolidarea acestora. Mai exact, cei care au chiriași în apartamente cu risc seismic trebuie să rezilieze contractele, pentru a evita amenzile.

Pentru ca acest lucru să se aplice, trebuie ca statul să aibă o evidență a imobilelor încadrate cu risc seismic închiriate. Amenzile pentru închirierea apartamentelor cu „bulină roșie” variază între 5000-10.000 de lei.

România are cadru legal pentru a preveni prăbușirea clădirilor cu risc seismic, iar Ministerul Dezvoltării susține că sunt și fonduri în acest sens. Situația clădirilor cu risc seismic este îngrijorătoare, deoarece pe listă se regăsesc și 39 de unități de învățământ din toată țara, din care 21 în gradul I de risc seismic.

Conform Ministerului Educației, lista unităților de învățământ care au în uz câte o clădire încadrată în clasa I de risc seismic sunt:

Până la data de 1 ianuarie 2025, conducătorii instituțiilor publice au obligația să demareze expertizărea tehnică a clădirilor, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție, asupra construcțiilor cu destinația de unități sau instituții de învățământ în care se desfășoară activități didactice care se află în patrimoniul instituțiilor publice respective, construite înainte de anul 1978.

Expertizele tehnice în vederea încadrării școlilor în clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție trebuie să fie gata până 1 iunie 2026, potrivit Legii privind reducerea riscului seismic, în vigoare din 2022.

Sursa: Bihor Just

Must Read

spot_img