AcasăStiri nationaleDrogurile, problemă gravă în România.

Drogurile, problemă gravă în România.

Procurorul general al României, Alex Florența, a declarat într-un interviu acordat Digi24 că drogurile reprezintă „o problemă gravă”, atât cele sintetice și ieftine, aduse din Asia, cât și cele mai ușoare, produse chiar în România.

De altfel, în ceea ce privește canabisul, procurorul general spune că țara noastră nu mai este una de import, ci una producătoare prin culturi proprii. „Este o problemă gravă, fără doar și poate, un fenomen care a cunoscut o creștere exponențială nu doar în România, ci în toată Europa de Vest. Cifrele sunt îngrijorătoare, anul trecut la nivelul portului Anvers au fost confiscate 140 de tone de cocaină, iar estimările autorităților judiciare din Belgia sunt că aceste confiscări reprezintă doar 9% din totalul cantităților care intră prin acest port pe piața europeană. Se adaugă drogurile mai ușoare, cum e canabisul, unde vedem o evoluție a fenomenului semnificativă inclusiv în România – nu mai suntem țară de import din alte părți, ci țară producătoare prin culturi proprii.

„Este un fenomen care cunoaște o explozie. Sunt droguri care vin din zona Asia. Fiind sintetice, în spatele fiecărui drog există o formulă chimică. Toate statele europene au încercat să le incrimineze prin modalitate similară traficului de droguri, adică incriminezi și sancționezi formula chimică, care stă la baza drogului, dar incriminezi o listă de substanțe. E o provocare să găsești formula legislativă care să permită sancționarea acestui tip de droguri”.

Despre lipsa unui centru de stat pentru dependenții de droguri, Alex Florența afirmă că „este o problemă uriașă, pentru că unul dintre argumentele pentru care consumul de droguri trebuie să rămână incriminat, ca infracțiune distinctă, îl reprezintă tocmai posibilitatea de a introduce consumatorul în programe de recuperare” „Lumea trebuie să înțeleagă că a rămâne incriminat consumul nu înseamnă că acei consumatori sunt pedepsiți cu închisoare.

„Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!”

Sursa: www.ebihoreanul.ro

Must Read

spot_img