AcasăStiri nationaleDocumentarul „Iuliu Maniu: părintele Marii Uniri” lansat

Documentarul „Iuliu Maniu: părintele Marii Uniri” lansat

„Iuliu Maniu: părintele Marii Uniri și lupta pentru libertate” – un documentar care zguduie conștiința națională

Într-o epocă în care valorile democratice sunt adesea puse la încercare, filmul documentar „Iuliu Maniu: părintele Marii Uniri și lupta pentru libertate” vine ca un strigăt de trezire. Lansat la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, acest proiect cinematografic readuce în prim-plan figura unui lider care a modelat destinul României moderne, dar care a plătit un preț imens pentru curajul său.

Un portret al sacrificiului și al viziunii politice

Documentarul explorează contribuția monumentală a lui Iuliu Maniu la realizarea Marii Uniri din 1918, dar și lupta sa neobosită împotriva dictaturilor care au amenințat libertatea și democrația. De la activitatea sa politică din perioada interbelică până la opoziția fermă față de regimurile totalitare, filmul dezvăluie un om care a refuzat să se plece în fața tiraniei, chiar cu prețul propriei vieți. Detenția sa în închisoarea de la Sighet, locul unde și-a găsit sfârșitul, rămâne un simbol al represiunii comuniste și al suferinței celor care au ales să reziste.

Imagini de arhivă și mărturii care vorbesc

Producția include imagini de arhivă impresionante, mărturii ale istoricilor și specialiștilor, dar și filmări realizate în locații simbolice, precum casa memorială din Bădăcin. Aceste elemente creează o punte între trecut și prezent, oferind o perspectivă autentică asupra vieții și luptei lui Iuliu Maniu. Fiecare cadru este o lecție despre curaj, integritate și sacrificiu, valori care par să se estompeze în tumultul lumii contemporane.

Un proiect cu impact educativ și civic

Mai mult decât un simplu documentar, această producție este un instrument de educație civică. Ea își propune să inspire generațiile actuale, să consolideze conștiința națională și să reamintească importanța liderilor integri în apărarea democrației. Publicul țintă este divers, de la cercetători și studenți până la elevi și cetățeni interesați de istoria recentă a României.

Un eveniment de lansare memorabil

Evenimentul de lansare, organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Imbold Media și Asociația Casa Memorială „Iuliu Maniu”, a reunit personalități marcante. Moderat de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor, evenimentul a beneficiat de intervențiile dr. Cristina Liana Pușcaș și ale părintelui Cristian Boz. Sala de conferințe a muzeului a devenit un spațiu al reflecției și al recunoștinței față de un erou al istoriei noastre.

Un simbol al luptei pentru libertate

Prin această producție, Iuliu Maniu este prezentat nu doar ca un arhitect al Unirii de la 1918, ci și ca un simbol al luptei pentru libertate. Filmul reușește să transmită un mesaj puternic: democrația și libertatea nu sunt garantate, ele trebuie apărate cu orice preț. Într-o lume în care valorile fundamentale sunt adesea subminate, exemplul lui Maniu rămâne mai actual ca niciodată.

Sursa: www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/filmul-documentar-iuliu-maniu-parintele-marii-uniri-si-lupta-pentru-libertate-lansat-la-muzeul-tarii-crisurilor-4863716/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

Must Read

spot_img