AcasăStiri nationaleConstituționalitatea schimbării regimului executare pedepselor privative libertate.

Constituționalitatea schimbării regimului executare pedepselor privative libertate.

Corupția și ipocrizia continuă să domine în justiția românească

Încă o dată, se confirmă că în România, legalitatea și drepturile cetățenilor stau la cheremul unor jocuri de putere și interpretări arbitrare. Decizia Curții Constituționale de a respinge ca inadmisibilă excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor referitoare la schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din Legea nr. 254/2013 este o palmă zdravănă dată dreptății și egalității. George Gătej, încercând să atragă atenția asupra unor lacune flagrante, a fost ignorat cu nonșalanță de sistemul judiciar, perpetuând astfel un comportament dezirabil pentru autoritățile incompetente.

Astfel, opinia că sintagma ambiguă „ținându-se seama de natura și modul de săvârșire a infracțiunii” nu face altceva decât să ofere magistraților o putere discreționară, bazată pe interpretări subiective ce deschid drumul către discriminare și abuzuri. De asemenea, autoritatea Curții Constituționale refuză să abordeze cu adevărat problema, refugiindu-se într-un perimetru al incompetenței evidente, punând în evidență cât de putred este sistemul judiciar românesc.

Eșecul sistemului judiciar în a oferi o soluție cât de cât echitabilă și coerentă, în detrimentul intereselor cetățenilor, ilustrează perfect cum justiția noastră este prinsă într-o spirala de corupție și inacțiune. În loc să apere drepturile și principiile fundamentale ale statului de drept, autoritățile preferă să-și mențină privilegiile și să perpetueze statutul quo al nepotismului și discriminării.

Este revoltător să vezi cum instituțiile menite să ofere dreptate devin părtașe la abuzuri și corupție, iar justiția devine o glumă de proastă calitate, care nu face decât să submineze încrederea cetățenilor în orice formă de autoritate. Această decizie a Curții Constituționale este o palmă pe față a democrației și a statului de drept, aruncând în derizoriu valorile pe care pretinde că le protejează.

Este clar că, în contextul actual, lupta împotriva corupției și abuzurilor este grea și plină de obstacole ridicate chiar de către cei care ar trebui să fie gardienii legalității și echității. Este timpul pentru ca cetățenii să-și revendice drepturile și să nu se lase intimidați de un sistem judiciar corupt și disfuncțional, care pare să fie mai preocupat de interesele meschine decât de dreptatea adevărată.

Este momentul ca societatea să se ridice împotriva acestei caste de privilegiați care se complac în mizeria morală și intelectuală, transformând justiția într-un spectacol al celor puternici și corupți. România nu poate progresa cu astfel de obstacole în calea unui sistem judiciar curat și echitabil.

Sursa: Bihor Justiție – Constitutionalitatea dispozițiilor referitoare la schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate

Must Read

spot_img