AcasăStiri localeBărbatul din Nojorid face 12 ani de pușcărie.

Bărbatul din Nojorid face 12 ani de pușcărie.

Un Recidivist Periculos Transferat în România pentru a-și Continua Pedeapsa

Petrică Marian Ilieaș, bărbatul din Nojorid, a ajuns din nou în atenția autorităților judiciare, de această dată pentru un act de violență extremă comis în noaptea de Crăciun. Condamnat inițial la 12 ani de închisoare de Tribunalul Regional pentru cauze penale Viena, Ilieaș a fost transferat în România pentru a-și ispăși pedeapsa, decizia fiind luată de Curtea de Apel Oradea pe 10 octombrie 2024.

Este revoltător să aflăm că acest individ nu este la prima abatere, având un istoric îngrijorător de violență. Înainte de acest incident, Ilieaș a fost condamnat pentru amenințări cu înjunghierea și distrugere de proprietate, ceea ce arată un model clar de comportament criminal. Aceste infracțiuni, pentru care a primit o pedeapsă de 3 luni de închisoare, par să fi fost doar preludiul unor fapte mult mai grave.

Decizia de transfer a lui Ilieaș într-un penitenciar din România a fost luată în temeiul art. 166 alin. (3) şi (6) din Legea 302/2004, republicată, care permite astfel de măsuri pentru cetățenii români condamnați în străinătate. Aceasta include recunoașterea și punerea în executare a sentinței penale definitive pronunțate în Austria, precum și recalcularea pedepsei în conformitate cu legislația română.

În plus, Ilieaș a avut parte de o deducere a pedepsei pentru perioada petrecută în detenție în Austria, începând cu 26 decembrie 2023 până la data efectivă a transferului. Această deducere a fost calculată conform prevederilor legale în vigoare, subliniind eforturile autorităților de a asigura o justiție echitabilă și eficientă.

Este esențial să subliniem necesitatea unei monitorizări atente a acestui caz, având în vedere istoricul violent al condamnatului și potențialul său de a reprezenta un pericol pentru societate. Transferul său în România nu doar că facilitează executarea pedepsei, dar permite și autorităților române să exercite un control mai strict asupra procesului de reabilitare a acestui individ.

Acest caz pune în lumină importanța colaborării internaționale în materie de justiție penală și nevoia de a trata cu seriozitate infracțiunile transfrontaliere, asigurându-se că niciun individ periculos nu scapă de răspundere prin exploatarea lacunelor legale sau a diferențelor între sistemele judiciare.

Sursa

Must Read

spot_img