Tragica veste care a șocat iubitorii sportului rege și nu numai a fost dată de jurnalistul Lucian Popa pe grupul FC Bihor și de alt apropiat al antrenorului, jurnalistul Horia Ivanovici. Ulterior, GSP și toate site-urile au perpetuat această tragedie. Acum, pare că nimeni nu mai poate găsi sursa inițială a veștii care s-a răspândit cu viteza furtunii. După ce știrea a făcut internetul să fiarbă, jurnalistul a postat în același grup al FC Bihor că „nea Imi este bine”.
Mai multe publicații din România, inclusiv Gazeta Sporturilor pentru un minut, au preluat informația că fostul mare antrenor al Stelei, Emeric Ienei (87 de ani), ar fi murit. „Știrea este falsă”, a fost prima reacție a lui Sandu Boc, apropiat al marelui antrenor al Stelei. Sandu Boc, fostul fundaș de la Rapid și Dinamo, a confirmat pentru GSP că Emeric Ienei este în viață și că totul a fost doar un zvon morbid. „Acum am închis telefonul cu doamna care are grijă de el, este în viață, nu știu cum a apărut această informație, pe care am primit-o inclusiv eu”. Gabi Balint a declarat și el pentru GSP: „O prostie mai mare decât cel care a lansat-o! Am fost sunat de ziariști și m-am blocat, eram șocat. Nu mai puteam să spun nimic. Imediat, m-am interesat, totul era în regulă, Nea Imi era la plimbare cu femeia care are grijă de el!”.
Emeric Ienei este un antrenor de legendă. A debutat ca antrenor în vara lui 1975, la Steaua, fiind un tehnician de numai 38 de ani, care nu mai fusese „principal” nicăieri, dar care avea avantajul că jucase pentru Steaua 12 sezoane, perioadă în care își trecuse în CV 3 titluri de campion și 3 Cupe. În total, Ienei a antrenat 8 echipe în carieră: Steaua, FC Bihor, Chindia Târgoviște, Videoton, Panionios, U Craiova, România și Ungaria, având cele mai mari performanțe fiind cucerirea CCE cu roș-albaștrii (1986) și calificarea „tricolorilor” la CM 1990, după 20 de ani de absență de la Mondial. Ca fotbalist, Ienei a evoluat la 3 echipe, cea mai lungă perioadă petrecând-o la Steaua, unde a jucat între 1956 și 1969. A mai fost legitimat la Flamura Roșie Arad (1955-1956) și Kayserispor (1969-1971).
Cu 386 de meciuri în prima divizie cu Steaua, FC Bihor, CS Târgoviște și U Craiova, Ienei poate lăuda un palmares impresionant: 218 victorii, 79 remize, 89 eșecuri, 6 titluri de campion, toate cu Steaua. În 1976 a oprit o serie de 8 ani fără titlu, cea mai lungă din istoria roș-albaștrilor. Are în palmares și 4 Cupe ale României. La naționala României, a participat la 51 de meciuri, calificând echipa la CM 1990. Emeric Ienei a fost antrenorul care a reușit prima calificare din grupele unui turneu mondial (CM 1990) și european (CE 2000).
Suma inteligenței și sensibilității lipsește cu desăvârșire la cei care au propagat acest fals funebru despre Emeric Ienei. Este timpul să ne trezim la realitate și să nu mai credem orbește tot ce ne spune internetul. Întreaga situație este un exemplu clar de cum oamenii din spatele tastaturii pot distorsiona realitatea și afecta vieți.
Sursa: Bihor Justiție