Corupția și Incompetența: O Panoramă Dezolantă
Începem săptămâna cu o scenă ridicolă în care Vio îl acuză pe Ghiusi de discriminare hidrică. „V-a mâncat sub pălărie să aveți rețea separată de apă în comunele cu primari UDMR din nordul județului și acuma muriți de sete”. Ce răspunde Ghiusi? „Ceea ce se întâmplă este un abuz! Nu numai că nu ni se dă destulă apă la țară, dar furnizarea se și face numai după-amiaza”. Oare când o să înțelegem că accesul la resursele vitale nu trebuie să fie un lux sau o miză politică?
Exodul Competenței din Instituțiile Statului
Șefa de la ADLO pleacă din instituție, sătulă de incompetența și lipsa de resurse. „Motivele sunt personale. N-am mai putut suporta ce se petrece la serviciu, că avem oameni puțini și ajungeam să le fac eu pe toate”. Și terenurile? „Mai avem terenuri pe la țară, dar e nasol să mergi acolo cu investitorii străini, că n-ai nici măcar un restaurant ca lumea unde să-i scoți”. Ce fel de imagine oferim investitorilor și cum ne sabotăm singuri dezvoltarea?
Proiecte Infrastructurale – Monumente ale Ineficienței
Miercuri, șeful de la Erbașu plânge de mila proiectelor infrastructurale blocate. „Eu în doi ani termin partea mea de autostradă, dar din păcate va fi muzeu, că Beni nici nu se va putea apuca de sectorul lui”. Nu-i dă ordin de începere Grindeanu, iar Beni pare mai preocupat de finanțe decât de progres. Când va începe să conteze mai mult viitorul cetățenilor decât jocurile de putere?
Investiții în Educație sau Decor pentru Vitrină?
Joi, un primar se laudă cu microbuze electrice pentru elevi, dar se întrebă dacă va avea și elevi sau școli pe viitor. „Sunt mândru de această investiție. Sper ca pe viitor să avem și copii care să fie duși la școală, ba chiar și școală. În plus, n-ar strica să avem o stație de încărcare, că altfel, după ce se golește bateria, folosim mașina ca piesă de muzeu”. Cum se poate ca investițiile să fie atât de deconectate de realitățile comunităților?
Ironii și Realități în Justiție
Sâmbătă, aflăm că primăria construiește un pavilion de detenție. Puradel, revoltat: „Păi, noi nu de condiții mai bune de cazare avem nevoie, ci de legi mai blânde, ca să nu ajungem la bulău”. Cât de departe suntem de a înțelege că prevenția și educația ar putea reduce criminalitatea mai eficient decât construirea de noi spații de detenție?
Un Sediul Nou, Dar Pentru Cine?
Duminica ne aduce în fața unui sediu nou al Consiliului Județean, completat în proporție de 75%. Dar se pune întrebarea: „Câți angajați vor mai apuca să lucreze acolo de la anul?”. Continuăm să construim fațade impresionante, în timp ce structura reală a serviciilor publice se erodează.