Epuizarea profesională și consecințele sale asupra sănătății
Epuizarea profesională, denumită și burnout, este definită de Organizația Mondială a Sănătății ca un sentiment de oboseală intensă și constantă, de pierderea controlului și de incapacitatea de a obține rezultate concrete la locul de muncă. Sindromul de burnout este o tulburare psihică rezultată în urma unui stres cronic profesional. Principalele semne ale epuizării profesionale sunt: astenia (oboseala) permanentă, durerile de spate, insomniile, migrenele, durerile abdominale și infecțiile frecvente. Persoanele afectate devin indiferente, reci, izolate emoțional și cinice.
Cauzele epuizării profesionale și factorii implicați
ATENȚIE! Cauzele epuizării profesionale sunt reprezentate în general de mai mulți factori asociați, dintre care majoritatea sunt de natură profesională. Absența posibilității de avansare poate reprezenta de asemenea un factor pentru burnout. Sindromul de burnout afectează femeile și bărbații, în proporții egale. Persoanele care activează în domeniul sănătății, ca de exemplu asistentele medicale, sunt cele mai expuse.
Riscurile majore legate de epuizarea profesională
Persoanele suferinde de epuizare profesională timp îndelungat pot fi predispuse unor alte probleme de sănătate cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, supraponderabilitatea și obezitatea. Dacă condițiile de muncă continuă să fie nesatisfăcătoare, pot apărea și alte semne, cum ar fi frustrarea, sentimentul de eșec, detașarea excesivă de evenimentele cotidiene și de anturaj, tulburări de comportament alimentar, alcoolism, consum de droguri și, în final, depresia.
Sursa: BIHOREANUL