Începutul Toamnei Astronomice: Echinocțiul Marchează Echilibrul Noapte-Zi
Duminică, la ora 15.44, conform orei României, are loc un eveniment astronomic de seamă: echinocțiul de toamnă. Acest fenomen se caracterizează prin atingerea de către Soare a longitudinii astronomice de 180°. Echinocțiul, momentul în care ziua și noaptea își dispută suprematia în durată egală, este un punct de echilibru între lumina diurnă și întunericul nocturn, atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică.
Termenul „équinoxe”, de unde provine și numele fenomenului, își are rădăcinile în cuvintele latine „aequus” (egal) și „nox” (noapte), sugerând perfect esența acestui moment astronomic. Punctul specific al echinocțiului de toamnă, cunoscut și sub denumirea de punct autumnal, se localizează pe sfera cerească la intersecția eclipticii cu ecuatorul ceresc. Acesta este momentul în care Soarele, în mișcarea sa aparentă, traversează ecuatorul ceresc, migrând din emisfera nordică în cea sudică.
Conform specialiștilor de la Observatorul Astronomic Vasile Urseanu din București, în ziua echinocțiului, Soarele va răsări și va apune exact în punctele cardinale est și vest. Acest fenomen face ca durata zilei să fie identică cu cea a nopții, indiferent de latitudinea la care te afli. Excepțiile de la această regulă se întâlnesc doar în zonele polare, unde dinamica zi-noapte este drastic diferită. În zona polului nord începe perioada cunoscută sub numele de noapte polară, în timp ce la polul sud, Soarele rămâne vizibil pe cer timp de aproximativ șase luni, până la următorul echinocțiu de primăvară.
De asemenea, după echinocțiul de toamnă, se observă o scădere progresivă a duratei zilelor și o creștere a duratei nopților, fenomen ce culminează cu solstițiul de iarnă pe 21 decembrie. Mai mult, la aproximativ o lună după echinocțiul de toamnă, va avea loc și schimbarea orei, trecându-se la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ora 4.00 va deveni ora 3.00, făcând ziua de 27 octombrie cea mai lungă din an.
Sursa: ebihoreanul.ro