AcasăEvenimente locale5 oferte pentru decolmatarea lacului din Luncasprie.

5 oferte pentru decolmatarea lacului din Luncasprie.

Investiție Masivă pentru Salvarea Lacului Vida

O sumă colosală de 12.786.871,61 lei, fără TVA, este alocată pentru decolmatarea și revitalizarea Lacului Vida din Luncasprie, comuna Dobrești. Un proiect ambițios, cu un termen de finalizare de 8 luni, care are ca scop salvarea acestui ecosistem vital, dar grav afectat de colmatare.

Un Lac în Agonie

Lacul Vida, odată o zonă vibrantă și plină de viață, este acum sufocat de depunerile de pietre, nămol și resturi vegetale, care i-au redus drastic volumul de apă și capacitatea de stocare. Acest dezastru ecologic cere măsuri imediate pentru a preveni consecințe ireversibile asupra biodiversității și peisajului local.

Lupta pentru Reconstrucție Ecologică

Procesul de licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de decolmatare a atras cinci oferte de la companii dornice să contribuie la revitalizarea lacului. Acestea sunt analizate riguros pentru a asigura că lacul va fi tratat nu doar ca un simplu rezervor de apă, ci ca un habitat complex pentru speciile care depind de el.

Viitorul Promițător al Lacului Vida

Vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, subliniază importanța acestui proiect nu doar pentru ecologie, ci și pentru economia locală. Decolmatarea va crește suprafața apei și va permite dezvoltarea unei zone de agrement, inclusiv un camping modern pe marginea pârâului care alimentează lacul, contribuind astfel la atragerea turismului civilizat și la dezvoltarea economică a zonei.

Un Proiect de Parteneriat pentru Conservare

În colaborare cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, proiectul de amenajare a zonei de camping a ajuns la un stadiu de realizare de 40%. Se construiește o clădire principală cu facilități moderne și foișoare din lemn, toate gândite pentru a oferi vizitatorilor o experiență de neuitat, în armonie cu natura.

Concluzie

Proiectul de decolmatare și revitalizare a Lacului Vida este o demonstrație de angajament față de conservarea mediului și dezvoltarea sustenabilă. Este o investiție în viitorul naturii și al comunității locale, care promite să transforme un peisaj aproape pierdut într-un sanctuar al biodiversității și al relaxării umane.

Sursa

Must Read

spot_img