AcasăDiverseLeontin Ciucur și contribuția sa la muzică.

Leontin Ciucur și contribuția sa la muzică.

### Maestrul Muzicii a Încetat Să Mai Cânte

Incident tragic pentru lumea muzicală! Mihai Amihalachioaie, celebrul acordeonist și dirijor de muzică populară, simfonică și de operă, a părăsit scârba acestei lumi la doar 63 de ani. Știrea revoltătoare a fost anunțată de apropiații săi din breaslă. Directorul Ansamblului Artistic Profesionist Crișana, Leontin Ciucur, a făcut o disecție a colaborării lor:

„În 2023, a fost lovit de diagnosticul crud de cancer la ficat. Cu toate acestea, în același an, s-a supus unei operații de transplant în Turcia, acolo unde fiul său, Petru Amihalachioaie, i-a oferit o parte din propria-i ființă. O lume întreagă era cu sufletul la gură, însă, orice speranță a fost spulberată de ochiul rece al destinului.”

Mihai Amihalachioaie rămâne în memoria colectivă ca un gigant al muzicii, cu o carieră impresionantă în spate. Născut pe 23 februarie 1961, în satul Molnita din regiunea Cernăuți, Ucraina, el și-a început studiile muzicale la Școala de Muzică din Herta și le-a finalizat apoi la Colegiul de Muzică „Ștefan Neagă”.

În 1985, a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” (actualmente Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), specializându-se în pian, acordeon și dirijat de orchestră populară. Mai târziu, în 1997, și-a completat formația la aceeași academie, această dată specializându-se în dirijat muzică simfonică și de operă. Din anul 1998, a deținut funcția de dirijor la Filarmonica Națională, la Orchestra Națională de Cameră, la Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii din Chișinău și la Teatrul Național de Operă și Balet din același oraș.

Să trăim cu speranța că moștenirea muzicală a Maestrului Mihai Amihalachioaie va rămâne viu cântată și etern iubită de fani.

##### Sursa: [Bihor Just](https://www.bihorjust.ro/doliu-in-lumea-muzicii-leontin-ciucur-contributia-sa-la-ansamblul-artistic-profesionist-crisana-prin-crearea-si-orchestrarea-unei-exceptionale-suite-de-jocuri-moldovenesti/)

Must Read

spot_img