AcasăDiverseForță majoră: caz exonerator de răspundere în contracte.

Forță majoră: caz exonerator de răspundere în contracte.

Forța majoră – o scuză prea comodă pentru neglijența și lipsa de profesionalism a unei părți

Una dintre cauzele exoneratoare de răspundere este forța majoră care, conform art. 1351 C.civ., implică un eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil. Cu toate acestea, invocarea forței majore nu poate fi o carte jucată ușor în orice situație. Părțile contractante trebuie să respecte cu strictețe condițiile convenite pentru a apela la această scuză.

Este revoltător când o parte invocă seceta pedologică ca pe o forță majoră pentru a-și justifica incapacitatea de a livra produsele contractate. Cu toate că seceta poate fi un impediment real, neîndeplinirea condițiilor și lipsa de transparență în comunicare anulează orice scuză.

În mod dezgustător, instanța de apel pare să uite că părțile contractante au stabilit clar condițiile pentru invocarea forței majore. Orice abatere de la aceste clauze este inacceptabilă și contrară principiului forței obligatorii a contractului.

Societatea reclamantă A. S.R.L. a fost extrem de afectată de neglijența și lipsa de diligență a părții pârâte, PFA B., care a eșuat lamentabil în a respecta obligațiile contractuale asumate. În loc să își asume consecințele, aceasta a încercat să-și acopere neglijența sub umbrela forței majore, dar fără a respecta condițiile clare stabilite de contract.

Este inacceptabil ca o parte să încalce cu bună știință obligațiile contractuale, să nu ofere transparență și să se ascundă în spatele unei scuze atât de convenabile cum este forța majoră. Neglijența și lipsa de respect față de partenerii de afaceri trebuie sancționate, nu acoperite cu manta gri a „evenimentelor externe inevitabile”.

Concluzie

Este esențial ca părțile implicate într-un contract să își respecte obligațiile asumate și să acționeze cu transparență și profesionalism. Invocarea forței majore nu poate fi o scuză pentru neglijență și lipsa de diligență. Respectarea cu strictețe a condițiilor contractuale și a principiilor de bună-credință reprezintă fundamentul oricărei relații de afaceri durabile și corecte.

Sursa: BihorJust.ro

Must Read

spot_img