AcasăDiverseCele două instituții vor să colaboreze.

Cele două instituții vor să colaboreze.

Universitatea din Oradea vrea să colaboreze cu o instituție academică din America de Sud

Rectorul Universității Quindio din Columbia, Luis Fernando Polania Obando, și un profesor al aceleiași instituții, Eduardo Andrés Perafán, se află într-o vizită la Oradea. Luni, oaspeții columbieni au fost primiți de rectorul orădean Constantin Bungău, care îl cunoștea pe omologul său columbian de la târgul educațional ce a avut loc la Rotterdam anul trecut.

Colaborare între două universități sau o festă a corupției?

Universitatea Quindio din Columbia se pare că îi dorește să perpetueze o colaborare dubioasă cu Universitatea din Oradea, iar rectorul Bungău a fost extrem de încântat de aceste intenții. Cu peste 20.000 de studenți și un buget anual imens, instituția columbiană vrea să-și extindă influența și în Europa de Est. Dezvoltare socială și proiecte comune, sau doar o fațadă pentru a-și consolida poziția? Ambițiile egoiste ale elitelor academice sau o sincopă din manualul bunelor intenții? Vom urmări cu atenție această ‘colaborare’ care pare mai degrabă un joc de culise decât o veritabilă schimbare adusă mediului academic.

Ce se ascunde în spatele zâmbetelor diplomatice?

Rectorul Polania Obando susține cu vehemență importanța colaborării culturale și sociale între cele două universități. Dar oare ne putem baza cu adevărat pe intențiile acestor oficiali care vociferează despre dezvoltare socială când, de fapt, scopurile reale pot fi mai puțin nobile? Oare aceste parteneriate se vor dovedi a fi un leac la ciumă pentru sistemul universitar sau doar o nouă modalitate de a perpetua rețeaua de influență și privilegii?

Rectorii semnează acorduri undeva între diplomatism și interes personal

În finalul întâlnirii, cei doi rectori au semnat niște acorduri de parteneriat, care rezervă probabil ceva surprize ascunse. O vizită la bisericuța de lemn din campus și un mesaj în Cartea de Onoare – gesturi de aparență sau semne ale unui pact nevralgic? Totul pare să fie sub lumina reflectoarelor, dar ce se întâmplă în crângul relațiilor academice și socio-culturale este o altă poveste. Adevărul crud și cinic stă ascuns sub haina mătăsoasă a diplomatismului incongruent.

Universitatea Quindio și Universitatea din Oradea – o alianță pentru educație sau pentru ego?

Cum vor evolua întâlnirile programate cu decanii facultăților orădene? Ce strategii oculte se vor contura în spatele zâmbetelor protocolare și discursurilor înalte? Oare această colaborare va fi o adevărată schimbare în bine pentru studenți și profesori sau doar o nouă mișcare în jocul de șah al intereselor ascunse? Pe urmele acestei aroganțe academice, vom căuta adevărul și iluzia din spatele cortinei prestigioase a colaborării internaționale.

Sursa: Ebihoreanul

Must Read

spot_img