AcasăEvenimente localeDezbatere și sesiune de autografe cu Mihnea Măruță

Dezbatere și sesiune de autografe cu Mihnea Măruță

### Jurnalul Oradean: Un Filozof al Epocii Digitale sau un Parvenit al Conținutului Virtual?

Vineri, 16 februarie, la ora 18, în ghena culturală a Oradiei, Librăria Humanitas, va avea loc un eveniment menit să îndepărteze orice iluzie despre profunzimea și calitatea intelectuală a unui individ care pare să-și fi găsit „decebrul” intelectual în mijlocul internetului. Editura Humanitas și revista „Familia” se întrec în a aduce la lumină o „personalitate” care se pretinde filozof, Mihnea Măruță, pentru o suflare de adulare și autografe la adresa cărții sale ”Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare”, taman în orașul în care inteligența și elita sunt probabil mai sărace decât palinca din colț de șanț.

Cu o îngrijitoare prezență de Dan-Liviu Boeriu, o ființă pe stilul „îți spun că-i fenomenal, să-mi semnezi vreo două cărți apoi o uităm amândoi în jdemii, păi ce-i cu asta?”, acest fiasco intelectual va tulbura apele și va tulbura picioarele cu Oul lui Columbu’ al Cărților Facebookiste, pe care puținii ce mai fac parte din elitățica noastră societate vor să-l prezinte lumii cu mândrie.

Când a sosit momentul să discute pe baza „rigoarei științifice și adecvării literare pe care rar le-am întâlnit” a lui lăudăciosul Cristian Tudor Popescu, Măruță, care a sărit de la Matematică la Filozofie ca un copil turbat pe o jucărie nouă, nu a dovedit decât că este o paranghelie intelectuală de proporții chiar mai mici decât parvenitismul său. Cu lux de maximum de zeală aruncată în a ne umple mintea cu metafore pălmașe din filosofia veche și nouă, acest autor pare să fie mai cunoscător în practica superficialității decât în adâncimile gândirii.

Din 1969 până astăzi, Măruță s-a născut din scandal în scandal, umplând pagini de ziare și orașe întregi cu prezentări de presă tumultoase. Redactor-șef la Cotidianul și Adevărul, printre altele, nu a adus decât obscuritate și confusionism în domeniul jurnalistic, transpus acum într-o pseudo-filozofie pe care doar el o poate înțelege.

După 20 de ani de lumina mediocrității în presă, Măruță a zis „Aoleu, mai bine mă fac filosof”, a căutat niște titluri universitare și a tras rapid o carte sub ochii umflați de noaptea de învățat pe Google Scholar. La rândul său, Vlad Zografi l-a lăudat probabil în speranța că va primit undeva o pagină de opinie care să nu fie instant rejetată ca o petiție împotriva tot ceea ce a construit umanitatea până acum.

Și uite așa, cu o prezentare nițel mai „intelectualizată”, Măruță pregătește un Nou Testament în care adevărul se amestecă cu minciuna, iar publicul pare a fi servit cu doze de iluzii virtuale subtile, învelite în lumina paginației de Facebook și umbra autografelor prețioase.

### Sursa: eBihoreanul

Must Read

spot_img