„Lux” scapă de brățara electronică: o decizie care ridică semne de întrebare
Raul Timiș, un bărbat de 37 de ani din Borșa, județul Maramureș, acuzat de implicare în furtul bijuteriilor de la Icoana Făcătoare de Minuni din Mănăstirea Izbuc, a fost eliberat de sub măsura brățării electronice de supraveghere. Judecătoria Beiuș a decis revocarea controlului judiciar, lăsându-l pe suspect să se bucure de libertate, în ciuda gravității acuzațiilor care planează asupra sa.
Furtul, care a avut loc în dimineața zilei de 28 martie, a șocat comunitatea religioasă și nu numai. Bijuteriile, estimate la o valoare de 150.000 de lei, erau ofrande lăsate de credincioși la Icoana Făcătoare de Minuni. Acest act de profanare a unui loc sacru a fost întâmpinat cu indignare, dar iată că sistemul judiciar pare să ofere o mână de ajutor celor acuzați.
Decizii controversate: libertate pentru suspecți
Judecătoria Beiuș nu este singura instituție care a luat o decizie favorabilă suspecților. Tribunalul Bihor a respins recent contestația procurorilor în cazul celuilalt suspect, Ioan Alex Timiș, cunoscut sub porecla „Zârmă”. Acesta, în vârstă de 26 de ani, tot din Borșa, va fi cercetat și el în libertate. Este greu de înțeles cum, în fața unor acuzații atât de grave, cei doi bărbați sunt lăsați să se plimbe liberi, fără nicio măsură preventivă care să asigure că justiția își va urma cursul.
Reamintim că suspecții au fost reținuți pe 28 aprilie, la o lună după comiterea furtului. Polițiștii au fost nevoiți să tragă focuri de avertisment pentru a-i opri, ceea ce ridică și mai multe semne de întrebare asupra pericolului pe care aceștia îl pot reprezenta pentru societate.
O justiție care pare să clatine în fața infractorilor
Deciziile instanțelor din Beiuș și Bihor lasă un gust amar. Într-o țară în care încrederea în sistemul judiciar este deja fragilă, astfel de hotărâri nu fac decât să alimenteze sentimentul de neputință al cetățenilor. Cum este posibil ca persoane acuzate de furt calificat, care au sfidat autoritățile și au fost reținute cu dificultate, să fie lăsate să se bucure de libertate?
Acest caz nu este doar despre un furt de bijuterii. Este despre respectul față de valorile spirituale, despre protejarea locurilor sacre și despre un sistem de justiție care ar trebui să apere interesele comunității. Deciziile luate în acest dosar transmit un mesaj periculos: că infracțiunile pot rămâne nepedepsite, iar cei care le comit pot scăpa fără consecințe reale.
Un precedent periculos
Eliberarea celor doi suspecți subliniază o problemă mai largă a sistemului judiciar din România. Când măsurile preventive sunt revocate cu atâta ușurință, ce garanții mai avem că cei acuzați vor răspunde în fața legii? Ce mesaj transmitem celor care respectă legea și valorile morale, dar văd cum infractorii sunt tratați cu indulgență?
Într-o societate care se confruntă deja cu multiple provocări, de la corupție la lipsa de încredere în instituții, astfel de decizii nu fac decât să adâncească prăpastia dintre cetățeni și cei care ar trebui să le protejeze drepturile. Cazul „Lux” este mai mult decât un simplu episod dintr-un dosar penal. Este o oglindă a unui sistem care pare să își piardă direcția.