Cea mai acută criză de personal din istoria Ministerului Public
Tensiunea crescândă din cadrul Ministerului Public a ajuns la limită, cu Procurorul general Alex Florenţa afirmând că se confruntă cu „cea mai acută criză de personal din istoria sa”. Propunând reorganizarea parchetelor locale, acesta susține că soluția ar fi să se ajungă la un sistem de parchete la nivel de județ, cu puncte de lucru în cadrul celorlalte parchete locale din respectivul județ. Dar cine este de fapt responsabil pentru această degringoladă?
Probleme în cascada birocrației
Să vorbim despre această spirală de incompetență și neglijență care a dus la situația actuală. Cu un grad de ocupare al posturilor de procuror la un minim istoric de 69%, Ministerul Public se prăbușește sub propriul său halima managerial și ineficiență. Plecările masive, blocajele absurde și incompetența administrativă sunt doar câteva dintre componentele acestei ilustrări perfecte a unei degringolări penibile.
Propunerea controversată a Procurorului general
Mergând pe firul absurdului, Procurorul general propune reorganizarea parchetelor locale, reducându-le din 176 la 42, cu speranța că acestea vor deveni mai atrăgătoare pentru proaspeții procurori care intră în sistem. Dar cât din această schimbare ar rezolva de fapt problema de fond?
Disfuncționalitatea cronică a sistemului
Parchetele locale cu niveluri de ocupare sub 30% sunt ca niște moriști de abuzuri, perpetuând un cerc vicios de ineficiență și dezinteres. Procurorii sunt subfinanțați, suprasolicitați și maltratați de un sistem care nu le oferă perspective reale de dezvoltare și evoluție profesională.
Sursa: Bihor Justiție