AcasăDiverseCum să contesti suspendarea permisului de conducere

Cum să contesti suspendarea permisului de conducere

Modificări în contestarea suspendării permisului de conducere

Ultimii ani au adus modificări însemnate în materia dispoziţiilor cu privire la contestarea sancţiunii suspendării dreptului de a conduce, astfel încât o „reîmprospătare” a dispoziţiilor legale o consider binevenită. În primul rând, cetăţeanul ar trebui să ştie că este mult mai bine să semneze pentru primirea procesului-verbal prin care i se suspendă „carnetul”, altminteri problemele putând să se complice. Odată cu întocmirea şi înmânarea procesului-verbal, conducătorul auto va primi, de regulă, o dovadă cu termen de circulaţie de 15 zile, adică exact termenul de contestare a sancţiunii în instanţă.

Procedura de contestare a sancțiunii în instanță

Deşi legea prevede expres că plângerea suspendă executarea, în practică este important ca aceasta să fie depusă cât mai repede, pentru a se putea parcurge şi alte etape „birocratice” până la recuperarea efectivă a permisului. Conform unei modificări din perioada pandemiei, nu mai este nevoie de un certificat de grefă de la instanţă, a cărui eliberare putea dura chiar şi o săptămână. Pe baza unui simplu extras de pe internet (portal.just.ro) cu dovada înregistrării dosarului, persoana în cauză va primi permisul înapoi, până la soluţionarea definitivă a procesului.

Termenul de predare a permisului și consecințele pentru cetățean

Dacă cetăţeanul pierde definitiv procesul, are obligaţia ca în maximum 30 de zile de la pronunţarea hotărârii definitive sau de la data expirării termenului de apel, să predea permisul la Poliţie, în caz contrar perioada de suspendare urmând a fi majorată cu 30 de zile. Atenţie, sunt trei elemente extrem de importante! În primul rând, termenul de predare se calculează de la pronunţarea deciziei din apel și nu de la comunicarea acesteia.

Consecințe severe pentru neîndeplinirea obligațiilor

În al doilea rând, termenul de 30 de zile se calculează pe zile „pline” şi nu pe zile „libere”, deci se ia în calcul și prima și ultima zi de la decizia definitivă. În al treilea rând, dacă nu se predă permisul în aceste 30 de zile, din ziua 31 sancţiunea este implementată în baza de date a Poliţiei, iar cetăţeanul care este surprins în trafic pe perioada suspendării, plus „bonusul” de 30 de zile pentru nepredarea permisului, săvârşeşte infracţiunea de conducere cu permisul suspendat.

Concluzie

În concluzie, aceste modificări legislativă își propun să îmbunătățească procesele de contestare a suspendării permisului de conducere, oferind mai multă claritate și eficiență, dar impunând și o responsabilitate mai mare asupra conducătorilor auto. Așadar, respectarea termenelor și procedurilor este crucială pentru evitarea consecințelor grave.

Sursa: eBihoreanul

Must Read

spot_img