Poetul Traian Ștef desființează alegerea subiectelor de examen la Evaluarea Națională
Incident grav la Evaluarea Națională! Fostul director al Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai din Oradea, poetul și eseistul Traian Ștef, a lansat un atac devastator la adresa Ministerului Educației. Ce l-a scos din sărite pe distinsul membru al Uniunii Scriitorilor din România? Nimic mai puțin decât alegerile bizare de subiecte examinatorii, incluzând autori controversați.
Recentul examen de simulare la Evaluare Națională a stârnit revolta lui Traian Ștef. Practic, a fost o încercare crudă de a introduce în mentalul colectiv literatură de calitate incertă. Cineva, probabil neafectat de mentalul colectiv, a considerat că un fragment din romanul „În umbra ei” al autoarei Simona Antonescu este material adecvat pentru elevii de clasa a VIII-a.
Șoc și dezgust total! Nu putem decât să fim de acord cu Traian Ștef care, pe contul său de socializare, nu și-a ținut gura în buzunar. Acesta vociferează fără menajamente: „Decât să vă chinuiți cu așa-ceva, mai bine stați acasă, copii, să vă povestească bunicii cărțile citite de ei”. E clar că Ministerul Educației Naționale preferă să ofere circ elevilor în loc să le ofere o educație de calitate. Alegerea unui „clasic în viață” precum Simona Antonescu pentru manuale este pur și simplu penibilă.
Rușinosul moment în care Ministerul Educației își arată adevărata față
De ani de zile, lucrurile par să nu se schimbe deloc în sistemul de învățământ din România. Elevii sunt nevoiți să se chinuie să analizeze textele unor autori contemporani sau, mai grav încă, textele unor ziariști. Ce-i drept, oferta de literatură valoroasă pare să fie atât de precară, încât se impune introducerea acestor „capodopere” contemporane în manualele școlare. Dar, să fim serioși, oare elevii chiar înțeleg ce citesc?
Traian Ștef își exprimă clar dezgustul față de această situație scandaloasă: „Ministerul Educației Naționale își bate joc de limba română și de literatura română.” Cu o vehemență rar întâlnită, Traian Ștef dă glas revoltei sale față de un sistem care perpetuează mediocritatea și ignoranța.
Într-adevăr, este trist să constatăm că Ministerul Educației, în loc să încurajeze dragostea pentru literatură și limba română, pare să prefere să transforme educația într-un circ burlesc, cu numere de jonglerii intelectuale nefirești. Paragraful din romanul „În umbra ei” poate fi ilustrarea perfectă a decăderii culturale și intelectuale care are loc în sistemul nostru de învățământ.
Este momentul ca Ministerul Educației să-și regândească strategia educațională și să pună accentul pe valorile autentice ale literaturii române, eliminând mediocritatea și promovând excelența literară. Să nu mai transformăm educația într-un loc al absurdului și al stigmatizării culturale!
Sursa: Bihor Just